Usein kysyttyä / FAQ
Mitä on veden kovuus ja mikä on Lempäälässä käytettävän veden kovuus?
Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämän kalsiumin ja magnesiumin määrää. Reagoidessaan hiilidioksidin kanssa, kalsium muodostaa veteen liukenevaa bikarbonaattia. Keitettäessä vettä, vedestä poistuu hiilidioksidia, jolloin veteen liuennut kalsium saostuu. Tämä voi ilmetä vaaleana kalkkisaostumana veden pinnalla, vesikalusteissa tai lämminvesivaraajissa.
Lempäälän Veden toimittaman veden kovuus on n. 3,0–4,8 °dH (0,54–0,86 mmol/l) eli vesi on pehmeää. Esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneissa ei tarvitse käyttää aineita veden pehmennykseen. Pesuainepakkausten annosteluohjeita on syytä noudattaa.
Veden kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina, °dH tai millimooleina, mmol/l (1 mmol/l = 5,6°dH). Vesi on pehmeää, jos kovuus on 2,1- 4,9°dH (0,38 – 0,88 mmol/l) ja keskikovaa jos kovuus on 4,9 – 9,8°dH (0,88 – 1,75 mmol/l).
Miksi vesi on joskus ruosteista, mustaa tai sameaa?
Yleisimmin syynä värimuutoksiin on vesijohtoverkostosta rauta- ja mangaanikerrostumien irtoaminen. Irtoaminen johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden johdosta. Sameus, joka poistuu vedestä hetken lasissa seisottamalla, johtuu veteen sekoittuneesta ilmasta. Yleensä veden laatuhäiriö poistuu vettä juoksuttamalla. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen huuhtelun jälkeen, ota yhteyttä Lempäälän Veden päivystysnumeroon 040-8320 200.
Mitä viemäriin saa laittaa?
- Pesu-, tiski- ja suihkuvedet
- Wc:n huuhteluvedet jätöksineen ja wc-paperia
Mitä viemäriin EI saa laittaa?
- kaikki muu materiaali, joka ei kuulu yllä lueteltuun joukkoon
- viemäriin kuulumaton materiaali saattaa aiheuttaa tukoksen verkostossa tai pumppaamolla ja pahimmassa tapauksessa saa aikaan vesivahingon kiinteistössä
Miksi viemäri haisee sisällä?
Jos epämiellyttävää hajua esiintyy, kannattaa tarkastaa lattiakaivojen kunto ja puhtaus. Huolehdi, että hajulukossa on vettä. Kuiva hajulukko aiheuttaa viemärin hajua. Lattialämmitys voi kuivattaa hajulukon nopeastikin. Myös kiinteistön viemärin tuuletusputken tulee toimia esteettömästi. Esimerkiksi kovalla pakkassäällä tuuletusputkeen kertynyt vesihöyry voi jäätyessään aiheuttaa tuuletusputkeen tukoksen. Mikäli kiinteistön viemärin tuuletusputki on tukkeutunut, niin siitä voi aiheutua viemärin hajua sisätiloissa.
Mitä tarkoitetaan hulevedellä ja miksi hulevesiviemäriin on liityttävä?
Hulevesi on maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sade- ja sulamisvettä. Hulevesiin luetaan myös perustusten kuivatusvedet eli ns. salaojavedet. Hulevesiä EI saa johtaa jätevesiviemäriin. Erottelemattomat hulevedet voivat aiheuttaa tulvimisvaaraa muille kiinteistöille. Ne myös lisäävät puhdistettavan jäteveden määrää ja aiheuttavat jätevesien käsittelyssä prosessihäiriöitä. Lisäksi puhtaat vedet jätevedenpuhdistamolla aiheuttavat turhia kustannuksia ja rasittavat luontoa.
Hulevesiä ei saa päätyä jätevesiviemäriin myöskään tahattomasti kiinteistön jätevesijärjestelmän kautta esim. vanhojen sakokaivojen tai vuotavien putkiliitosten kautta.
Kuinka usein vesimittari vaihdetaan ja kuka siitä vastaa?
Vedenkulutus todetaan Lempäälän Vesi Oy:n asentamalla vesimittarilla ja se vastaa myös vesimittareiden määräaikaisvaihdoista. Pääsääntöisesti vesimittarit vaihdetaan 10 vuoden välein. Normaali vaihto on kuluttajalle ilmainen. Jos vesimittari vaihdetaan asiakkaasta johtuvasta syystä (esimerkiksi vesimittarin jäätyminen), laskutetaan tarvike- ja asennuskustannukset voimassa olevan palvelumaksuhinnaston mukaisesti.
Miksi vesimittarilukeman ilmoitus on tärkeää?
Vesimittarin lukeman ilmoittaminen on tärkeää, jotta laskutuksen kulutusarvio olisi mahdollisimman lähellä oikeaa kulutusta. Säännöllisellä vesimittarin luennalla voidaan myös havaita mahdolliset vesijohtovuodot.
Lämmintä vettä ei tule, mitä teen?
Asuessasi kerros- tai rivitalossa ota yhteys kiinteistön huoltoyhtiöön. Omakotitalossa asuessasi tarkasta lämminvesivaraajan tai kaukolämmönvaihtimen toiminta ja ota tarvittaessa yhteys alan huoltoliikkeeseen. Lempäälän Vesi toimittaa vain kylmän veden ja käyttöveden lämmitys tapahtuu kiinteistökohtaisesti.
Lämpimään veteen ja kaukolämmön jakeluun liittyvät vikailmoitukset tehdään Lempäälän Lämpö Oy:n vikapäivystysnumeroon 0500-633 090.
Kuka vastaa Lempäälän matonpesupaikoista?
Lempäälän matonpesupaikoista vastaa Lempäälän kunta. Lisätietoa löyty Lempäälän kunnan nettisivuilta Matonpesupaikat – Lempäälä (lempaala.fi)
Olen rakentamassa omakotitaloa. Kuka vastaa tonttijohtojen liittämisistä?
Mikäli jätevesi- ja hulevesiviemäreistä on tehty ns. valmiit lähdöt tontille, oma maanrakennusurakoitsija saa liittää talon viemärit näihin. Mikäli viemäriliitokset vaativat uusia porauksia kaivoihin, Lempäälän Vesi tekee liitokset. Tonttivesijohdon liittämisen tekee aina Lempäälän Veden asentajat.
Vesimittarimme vaihdettiin äskettäin. Nyt lasin alle on ilmestynyt vettä. Mistä se johtuu?
Kyseessä on niin sanottu märkälasimittari, jonka lasin alla on vesivoitelun vuoksi vettä.
Miksi lämmintä vettä ei saa käyttää ruoan valmistamiseen?
Kysymyksessä ei ole kielto, vaan suositus, joka perustuu siihen, että kiinteistöjen sisällä lämmin vesi saattaa liuottaa putkimateriaaleista raskasmetalleja veteen. Tästä syystä kylmä vesi on laadullisesti parempaa kuin kuuma vesi. Lämmin vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia ja laatutavoitteita, koska se lämmitetään kiinteistön toimesta sen omassa lämpimän käyttöveden varaajassa.
Miten saan tiedon mahdollisista vedenjakelun keskeytyksistä tai muista poikkeustilanteista?
Omakotiasujia tiedotetaan pääsääntöisesti tekstiviestillä. Taloyhtiöitä, liikekiinteistöjä yms. tiedotetaan toistaiseksi vielä paperitiedotteilla. Suuremmissa poikkeustilanteissa tiedotteet tulevat myös Lempäälän Veden Facebook- ja Twitter -tileille sekä Lempäälän kunnan ja Lempäälän Veden internetsivuille.
Milloin Lempäälässä siirrytään etäluettaviin vesimittareihin?
Etäluettavia mittareita on jo vaihdettu alueittain muutamia satoja ja vaihdetaan jatkossakin alueittain. Näin pystytään paremmin seuraamaan tietyllä alueella kulutettavan veden määrää reaaliajassa.
Missä on kiinteistön ja Lempäälän Veden vesi- ja viemärijärjestelmien vastuurajakohta?
Normaalisti vastuuraja on runkojohdon haaroituskohdassa eli viemärien osalta kaivossa ja vesijohdon osalta haaroitussatulassa. Haaroituskohdasta kiinteistölle päin johdot ovat talon omia ns. tonttijohtoja pois lukien vesimittari, joka on Lempäälän Veden omaisuutta.
Mitä tarkoitetaan viemärin padotuskorkeudella?
Jäteveden padotuskorkeus on määritelmän mukaan kiinteistön liittymiskaivossa olevan lähtevän putken laesta metri ylöspäin.
Huleveden padotuskorkeus on määritelmän mukaan kiinteistön liittymiskaivon kannesta 10cm ylöspäin.
Padotuskorkeuden alapuolelle jääviä tontin tai rakennuksen osia ei saa viemäröidä ilman pumppaamoa.
Kenelle kiinteistökohtaisen pumppaamon huoltaminen kuuluu?
Pumppaamot ovat kiinteistön omistajien omaisuutta ja siten huolto kuuluu heille. Lempäälässä toimivia alan yrityksiä ovat mm. Delete Finland Oy sekä Suomen Jätevesipalvelut Oy, joista saa apua tarvittaessa.